history

Crusade and friends dankt zijn oorsprong aan een Bluesgroup Crusade, die in 1969 is ontstaan uit

Basgitaar: Henk Bol.

Drums: Mels Bol.

Orgel: Eddy Tchai.

Zang: Berry Schultz.

Slaggitaar: Adri van Dam.

Sologitaar: Willem van der Wall.

Piano/Harmonica: Kees Zoeteweij.

 

1970: Subway-Bluesgroup Crusade

Crusade, een Rotterdamse band die een kweekvijver genoemd kan worden voor musici die later in diverse andere landelijk bekende formaties zijn terug te vinden. Zo speelt organist Cleem Determeijer in Crusade (rock en underground 1970-1974) samen met basgitarist Henk Bol (die later onder meer onder de naam Philhelmon eigen project-cd's uitbrengt), drummer Mels Bol (die later 1975 drumt bij Cuby & the Blizzards, vervolgens de jazz- en bigbandwereld ingaat en in 2011 een Nederlandstalig jazzproject opzet), gitarist Willem van de Wall (later onder meer te vinden in Livin' Blues) en in een latere samenstelling ook Pjotr Jurtschenko op dwarsfluit (die later in talrijke jazzcombo's speelt). De band treedt in diverse samenstellingen op: als viermansformatie, als trio en ook met vijf man. Zeker in de periode dat Crusade uit drie man bestaat (toetsen, bas, drums) vinden zij hun voorbeelden in de progressieve rock en de underground van die tijd zoals die van Soft Machine, Supersister, Cream en Pink Floyd. Deze formatie boekte grote successen in het gehele land.  Door de profesionle carriere van Crusade leden hield de band even op te bestaan. U kunt op de hiernavolgende websites meer te weten komen over de geschiedenis. Onder de naam:

Henk Bol (Philhelmon) Bluesgroup Crusade on youtube.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Crusade in 1974. Mels Bol - Drums.Henk Bol - Basgitaar.Pjotr Jurtschenko - Fluit.Cleem Determeijer - Toetsen.Willem van der Wall - Sologitaar.Adri van Dam - Geluidstechnicus.

Eind jaren 80 werd de draad weer opgepakt. De band werd uitgebreid met een grote blazerssectie en een fenomeen op zang gebied namelijk; Marian Noble. Deze 'nieuwe' bezetting heeft intussen enkele wisselingen meegemaakt. De band bestaat nu uit 10 vaste leden en vele muzikale vrienden, die graag met deze formatie wel eens willen optreden of dit al hebben gedaan. De leden hebben stuk voor stuk een rijk muzikaal verleden en spelen soms ook nog in andere formaties. Democratisch worden door de bandleden stukken uitgezocht, waar op muzikaal gebied voor hen een uitdaging ligt. Hierdoor breidt het repertoire steeds verder uit.

Het enthousiasme en de saamhorigheid in de band is van buitengewone klasse. Dit enthousiasme slaat tijdens de optredens duidelijk over op het publiek.

Een veelgehoorde kreet is:

"Waar Crusade speelt, gaat het dak er af".

Het repertoire van Crusade & Friends bestaat voornamelijk uit bewerkte bluesnummers en aanverwante songs welke soms neigen naar de rock & roll, soul en funk. Ook andere stijlen worden ‘aangeraakt’, zoals de Salsa en Jazz.

De optredens staan voor kwaliteit en een beetje humor, kortom; een avondje Crusade vergeet je nooit meer.